Gading Gading Ganesha

Jakarta Selatan, 11 Maret 2010

Gading Gading Ganesha

Weekend lalu akhirnya berhasil juga nonton nih film bareng seorang temen. Film yang dikenal dengan 3G ato ‘Bahwa Cinta Itu Ada’ ini diangkat dari sebuah novel. Awalnya aku ga tau tentang novel ini, tapi beberapa bulan yang lalu, sewaktu lagi di kereta bareng temen2 mau ke Bandung, salah seorang temenku lagi baca novel ini dan minjemin ke aku. Aku masih inget dia minjemin sambil ngejek bahwa aku ada miripnya ma si Ria, pemeran wanita pada novel ini (kykny ga deh, hehe).

Nah, terus… jadilah aku selesai membaca novel itu selama di kereta. Novel ini bercerita tentang 6 orang sekawan yang sama-sama kuliah di kampus Ganesha. Kisah mereka diceriterakan mulai dari saat pengumuman UMPTN, berlanjut ke kuliah, dan masa-masa setelah mereka bekerja. Masa masa tersebut menggambarkan bagaimana perjuangan mereka, kisah persahabatan mereka, dan tentu saja kisah percintaan mereka masing-masing.

Nah, terus… berhubung aku da baca novelnya, maka mau tak mau aku jadi mengkorelasikannya dengan filmnya. Hasilnya? hmm…. d’movie is good enough, but it failed to bring the ‘tone’ of the story in the novel. One of my friend said that it is pointless. The story is actually not pointless. It just that the movie didn’t success to bring the impress between the scene exchange. Sehingga terasa seperti datar saja. Emosinya ga muncul, begitulah kira2. Itu menurutku sih yaa…

Namun demikian, sebuah karya tetap saja sebuah karya, ia harus dihargai. Karena ia adalah buah dari kontemplasi hasil pemikiran dan jerih payah berkelanjutan. Dan karena lebih baik berkarya daripada tidak sama sekali.

Ok, I think that’s all for today… keep writing ^.^

Advertisements

Twilight

Sangatta, 12 January 2009

Twilight

The first time I heard about this movie is on a chat room. My friends were talking about it and I don’t really know it. They’re talking about Bella, vampire, how’s the end of the movie, etc. At first I thought it was a thriller one, but it wasn’t, they said.

Few days after that, I heard my other friends mentioned it, which then I know that they have it. And of course I wouldn’t let my self not watching it.

Twilight… Hmm…

It’s a very romantic movie. It is about a forbidden love. A vampire fell in love to a human and vice versa. Edward and Bella, they seem to have several similarities that attract them each other.

This recalls me of some words I ever read. It says that people actually fall in love to their own selves. So the person they fall in love to is the reflection of their selves. They should have similarity(s). I don’t really know the truth of these words but it could be right.

And what is also interesting for me is the way they reflect their love one to another. So… arty. We can see their love only from their nonverbal conversation, only from their body language, only from their mimics. Deep expression. It tells much more than what words can describe.

Both of them, Edward and Bella, are similar; never fall in love before. So once they got the feel, they really into it. The same as what I’m thinking about love between two persons in Islam which is allowed only after marriage. Beautiful. And is more blessed.

That’s all my thoughts about this movie.

Wassalam.

The Jane Austen Book Club

Sangatta, January 2009

The Jane Austen Book Club

Salah satu film yang cukup menarik perhatianku adalah The Jane Austen Book Club. Menurutku, film ini memberi kesan alami, kesan keseharian, interaksi alami antar pemerannya, dan selain itu karena saya juga memang menyukai buku. Film ini sendiri diangkat dari sebuah novel dengan judul yang sama.

Film ini berkisah tentang sekelompok orang, tepatnya 6, yang tergabung dalam sebuah kelompok untuk membahas novel-novel karya Jane Austen. These six persons should be all women, but eventually they can’t find another woman so they ask one man, which is a new friend of one of them, to join the club. Jadilah kelompok ini terdiri dari 5 ladies and a gentleman.

They choose to discuss 6 novels so each of them will responsible to lead one. By the time their discussion runs on, they found that their lives are just the other version instead almost the same with one of the novels. Finally, it influences their decision on their own lives.

What suddenly inspire me from this movie is that I want to have and join a book club too. For me, it would be fun to share our minds and discuss them through a club. It would be a pleasure activity. Whatever the book to be discussed is. Probably that’s why people make seminars, conference, etc. One of the reasons is probably because they want to share their minds, their thoughts, beside the knowledge itself, through the group. Perhaps.

Maybe someday I will have or join this kind of club. A book club..

Wassalam.